Οσφυαλγία – Δισκοπάθεια – Ισχιαλγία

Η πιο συνηθισμένη πάθηση της σπονδυλικής στήλης είναι η ισχιαλγία που ακολουθεί μια οξεία οσφυαλγία.

Μετά από μία απότομη κίνηση, συνήθως επίκυψη, προκαλείται οξύς πόνος στην οσφυϊκή μοίρα, δηλαδή στη μέση, που όταν είναι ετερόπλευρος, δηλαδή προς τα δεξιά ή τα αριστερά, συχνά συνοδεύεται και από πόνο στο γοφό, που αντανακλά κατά μήκος της έξω και πίσω επιφάνειας του σκέλους, φτάνοντας μέχρι το πόδι. Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως στην όρθια στάση, στη βάδιση, αλλά συχνά και στο κάθισμα και συνήθως ελαττώνεται στην κατάκλιση.

Η δισκοπάθεια και οι συνέπειες αυτής είναι κατ΄ εξοχήν καταστάσεις που η γνώσης των αποτελεί κύριο στόχο του φυσικοθεραπευτή και του ασθενούς. Οι ασθενείς που έχουν προβλήματα δισκοπάθειας πρέπει να αποφύγουν εκείνες τις θέσεις και τις κινήσεις που επιδεινώνουν ή παράγουν τα συμπτώματα ισχυαλγίας.

Μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα όταν μάλιστα προκαλεί συμπτώματα και στα κάτω άκρα ανάλογα με το ύψος που υφίσταται η κήλη. Η διάγνωση βασίζεται αρχικά στην προδευτική λήψη του ιστορικού του ασθενούς και στην αντικειμενική του εξέταση. Ολοκληρώνεται με την διενέργεια ακτινογραφιών της οσφυικής μοίρας καθώς επίσης και λήψη μαγνητικής τομογραφίας και μυελογραφία όταν διαφαίνεται η προοπτική χειρουγικής επέμβασης. Η παραπομπή στο φυσικοθεραπευτή αποδυκνύεται συχνά ευεργητική καθώς διάφορα μέσα όπως διαθερμίες, ηλεκτροθεραπείες, υπέρηχοι καθώς και η σωστή θεραπευτική άσκηση και οι ειδικές ασκήσεις ευλυγισίας μπορούν να ξεπεράσουν οριστικά τα προβλήματα του άλγους και της μυικής ατροφίας.