Λιπομέτρηση - Διαιτολογία

Λιπομέτρηση - Διαιτολογία

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πρακτικά η ορολογία που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος (υγιών κυρίως ανθρώπων) έχει να κάνει με τον προσδιορισμό του λιπώδους ιστού και της άλιπης μάζας, όπου εκεί περιλαμβάνουμε τα οστά, τους μύες, τα σπλάχνα και το νερό (εξωκυττάριο και ενδοκυττάριο).Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι αρκετές.

Μέθοδος μέσω βιοηλεκτρικής αντίστασης ιστών (Β.Ι.Α. = Βioelectrical Impedance Analysis).

Είναι μια εύκολη, οικονομική και σχετικά αξιόπιστη μέθοδος. Στηρίζεται κυρίως στην διαφορά αγωγιμότητας λιπώδους ιστού (κακός αγωγός) και άλιπης μάζας (καλός αγωγός). Έτσι διοχετεύοντας χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα σε διάφορες συχνότητες η συσκευή μετρά τη διαπερατότητα του σώματος από το ρεύμα και με διάφορους αλγορίθμους που είναι προγραμματισμένο, μας δίνει τάχιστα ποσοστό σωματικού λίπους, άλιπη μυική μάζα, ΒΜΙ (Δείκτη Μάζας Σώματος), και μερικές συσκευές έχουν δυνατότητες εκτίμησης σωματικού ύδατος, βασικού μεταβολισμού, κοιλιακού λίπους κτλ.

Η ευρύτητα της χρήσης μας έχει φανερώσει και τα μειονεκτήματά της, που αναφέρονται σε αποκλίσεις στα άτομα με βαριά παχυσαρκία και στην αρχική απώλεια βάρους (όπου χάνουμε αρκετά υγρά). Επίσης σημαντικές αποκλίσεις και λάθη εμφανίζονται σε μετρήσεις οικιακών ζυγών, που κακώς διαφημίζουν ότι κάνουν και λιπομέτρηση.

Υπεύθυνος του τμήματος διαιτολογίας-λιπομέρτρησης στο κέντρο μας είναι ο κος Μιχαλης Τσιλιμιγκάκης.

Λίγα λόγια για το συνεργάτη μας:

Ο Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης γεννήθηκε το 1963, αποφοίτησε ως διαιτολόγος το 1990 και έκτοτε απασχολείται στο χώρο της Διαιτολογίας , αρχικά ως βοηθός του ιατρού αδελφού του Νικόλαου Τσιλιμιγκάκη,  ως συνεργάτης διακεκριμένων επιστημόνων του χώρου της υγιεινής διαβίωσης (ιατρών,  ψυχολόγων, καθηγητών φυσικής αγωγής, φυσιοθεραπευτών κ.λ.π.) αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας με αθλητικές ομάδες (κολύμβησης, βόλεϋ, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, κ.λ.π.) καθώς και μεμονωμένων αθλητών όλων σχεδόν των αθλημάτων.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Διατροφής Αθλητών.

Νυμφευμένος με την κοινωνιολόγο Ανθή Κούβελα έχουν αποκτήσει 3 παιδιά, την Δέσποινα (φοιτήτρια στο τμήμα Επιστήμης  και Τεχνολογίας Τροφίμων – Διατροφή του Ανθρώπου Γεωπονικό Πανεπ. Αθηνών), τον Πέτρο (φοιτητή Ε.Μ.Π. τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών) και τον Χρήστο (μαθητή και αθλητή του σκάκι και του μπάσκετ).

Επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Flex και αρθρογράφος σε περιοδικά αθλητικού και διατροφικού ενδιαφέροντος με επιλεγμένα άρθρα και σημαντικές επισημάνσεις, διατηρεί  έδρα στη Νίκαια παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες στους συνανθρώπους του, ταυτόχρονα με την εικοσαετή οικογενειακή του επιχείρηση αθλητικών ειδών και υγιεινής διαβίωσης.